Zoznam článkov
Ovocie a zelenina sú dôležitou súčasťou nášho zdravého jedálnička, nakoľko obsahujú široký výber vitamínov, minerálov, vlákniny a iných fytozlúčenín, z ktorých môžeme mať úžitok.
Čo je to ovocie?
Ovocie sú jedlé plody alebo semená viacročných semenných rastlín, kríkov alebo stromov. Ovocie obvykle rozdeľujeme na: ovocie mierneho pásma, tropické a subtropické ovocie. Okrem konzumácie ho môžeme použiť ako dekoráciu, k dezertom, múčnikom, či miešaným nápojom.
Základné členenie ovocia:
jadrové ovocie (jablko, hruška, duly, mišpule.. )
kôstkové ovocie (čerešňa, višňa, sliva, slivka, marhuľa, broskyňa.. )
bobuľové ovocie (jahoda, malina, čučoriedky, ríbezľa, egreš, hrozno.. )
škrupinové (vlašské orechy, mandle, gaštany.. )
citrusové plody (citróny, pomaranče, mandarínky.. )
exotické ovocie (karambola, hurmikaki, liči.. )
Čo je to zelenina?
Zelenina sú jedlé časti kultúrnych jednoročných alebo dvojročných rastlín, v niektorých prípadoch aj časti viacročných rastlín. V potrave je dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Zelenina sa využíva aj ako korenie.
Základné členenie zeleniny:
hlúbová zelenina (kapusta, kel, karfiol, kaleráb.. )
koreňová zelenina (mrkva, petržlen, paštrnák, zeler.. )
listová zelenina (šalát, špenát.. )
cibuľová zelenina (cibuľa, pažítka, cesnak.. )
plodová zelenina (paprika, tekvica, baklažán.. )
strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica.. )
lahôdková zelenina (artičoky, špargľa.. )
Konzumácia ovocia a zeleniny:
Ovocie aj zeleninu môžeme konzumovať surovú, či tepelne upravenú, najlepšie je ju konzumovať čerstvú a surovú. Prijmete tak z nej všetky enzýmy, vitamíny a minerály ktoré obsahuje! Je dôležité ju vopred poriadne umyť pod tečúcou vodou, hlavne citrusové ovocie, ktoré sa postrekuje. Pri tepelnej úprave zeleninu vkladáme do vriacej vody, skôr dusíme ako varíme a podľa možností použijeme zeleninový vývar. Môžeme ju pridávať do šalátov alebo ako prílohu k jedlu.
Spôsoby uchovávania a konzervovania ovocia a zeleniny:
Najchutnejšie ovocie a zelenina je z vlastnej záhrady, prípadne BIO. Keďže ovocie ako aj zelenina podliehajú skaze, musíme ich starostlivo preberať a skladovať. Skladujeme ich v tmavých chladnejších priestoroch, pri vyššej vlhkosti. Je potrebné, aby miestnosť bolo možné vetrať. Okrem uskladnenia je možné aj inak ich zakonzervovať. Ovocie môžeme sušiť, zmrazovať, sterilizovať, pripravovať z nich kompóty či džemy. Dajú sa z nich robiť sirupy, šťavy, či pretlaky. Zeleninu väčšinou sterilizujeme, alebo ju zmrazujeme. Zmrazovanie je z hľadiska zachovania úžitkovej hodnoty tovaru jedným z najvhodnejších spôsobov konzervovania ovocia aj zeleniny. Zachováva sa tak chuť, farba a tým aj vitamíny.
Najlepší spôsob aký momentálne existuje je šetrné sušenie do 450C (raw úprava), kde ostanú zachované všetky živiny!