Marhula a jadrá

Amygdalín alebo vitamín B17 (C20H27NO11) je glykozid, ktorý bol prvýkrát oddelený z marhuľových kôstok Pierrom-Jeanom Robiquetom a A. F. Boutron-Charlardom v roku 1830, a potom skúmaný Justusom von Liebigom, Friedrichom Woehlerom, a inými.

Vitamínom tretieho tisícročia sa podľa odborníkov z oblasti protirakovinového boja stal vitamín B17, ktorý je v podstate obchodný názov pre látku vo svete známu pod názvom laetril. Laetril obsahuje okrem iného aj polosyntetickú molekulu látky, zvanej amygdalín. Amygdalín môžeme nájsť vo viac ako 1 200 rastlinách, predovšetkým však v jadrách marhúľ a horkých mandlí.

Vitamín B-17, všeobecne známy ako  "Amygdalin”, alebo "Laetrile", je prirodzená látka, ktorá sa nachádza v rôznych druhoch rastlinného sveta. Najväčšia koncentrácia je v semenách kvitnúceho ovocia ako sú jadrá marhúľ a iných horkých orieškov/jadier. Existuje veľa semien, obilnín a zeleniny, ktoré obsahujú minimálne množstvo vitamínu B-17 a tvoria časť našej dennej stravy. 

Späť hore