ph stupnica

Hoci by sa mohlo zdať, že citrusové plody by mali mať okysľujúci účinok na telo, kyselina citrónová, ktorú obsahujú má v skutočnosti alkalizačný efekt v systéme.

Všimnite si, že či je pôsobenie potraviny v tele kyslé alebo alkalické nemá nič spoločné so skutočným pH samotného pokrmu. Napríklad, citróny sú veľmi kyslé chuťovo, ale konečné pôsobenie je silne zásadité, takže citróny sú alkalické. Rovnako tak je mäso alkalické pred trávením, ale ponecháva veľmi kyslé zvyšky v tele, tak ako takmer všetky produkty živočíšneho pôvodu. Mäso je teda mimoriadne kyselinotvorné.

Prekysľujúca ZELENINA

Špargľa

Kapusta rúžičková

 

Prekysľujúce OVOCIE

-

 

Prekysľujúce ORECHY A SEMENÁ

Kešu oriešky

Kokosový orech

Lieskové orechy

Para orechy

Píniové oriešky

Pistácie

Vlašské orechy

 

Prekysľujúce STRUKOVINY

Šošovica

Fazuľa biela

Fazuľa červená konzervovaná

Hrach

 

Prekysľujúce  MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY

Jogurt

Kefír

Mlieko kyslé

Cmar

Smotana kyslá

Syr na krájanie

Ovčí syr

Plesňový syr

Tavené syry

Polotvrdý syr

Tvrdé syry

Zrejúce syry

Syrovátka

Tvaroh nízkotučný

Tvaroh polotučný

Tvaroh tučný

 

Prekysľujúce VAJCIA A CESTOVINY

Rezance celozrnné nevaječné

Rezance celozrnné vaječné

Rezance nevaječné

Rezance vaječné

Vajce celé

Vaječné bielko

 

Prekysľujúce RASTLINNÉ TUKY A OLEJE

-

 

Prekysľujúce ŽIVOČÍŠNE TUKY

-

 

Prekysľujúce RYBY A MORSKÉ PLODY

Garnáty

Halibut

Raky a Homáre

Langusta

Losos červený

Losos údený

Majtes filety

Morský jazyk

Mušle

Ostriež červený

Platesa

Pstruh

Pstruh údený

Treska svetlá

Treska škvrnitá

Úhor čerstvý

Úhor údený

Ustrice

Údený sleď

 

Prekysľujúce HYDINA A ZVERINA

Hus

Jeleň

Kačica

Králik

Morka

Kurča

Srna

Zajac

 

Prekysľujúce MÄSO A VNÚTORNOSTI

Hovädzia pečeň

Hovädzí jazyk

Hovädzie mäso

Jahňačie mäso

Telacia pečeň

Telací jazyk

Telacie mäso

Bravčová pečeň

Bravčový jazyk

Bravčové chudé mäso

Bravčové stredne tučné

Bravčové tučné

 

Prekysľujúce MÄSOVÉ VÝROBKY A ÚDENINY

Bavorská sekaná

Uerská saláma

Čajovka

Čajová pomazánka

Pečeňová saláma

Kabanos

Klobása

Lovecká saláma

Mäkká saláma

Trvanlivá saláma

Slanina prerastená

Špekáčiky

Šunka dusená

Šunka údená

Šunková saláma

Viedenské a iné pásrky

 

Prekysľujúce OBILNINY

Pohánka

Jačmeň (nie ZELENÝ JAČMEŇ)

Jačmenné krúpy

Krupica

Zelená bezlepková pšenica

Ovsené vločky

Pšenica

Pšeničné otruby

MUSLI

Ryža biela

Ryža Parboiled

Žito

 

Prekysľujúce CHLIEB A PEČIVO

Bagety, žemle a rohlíky

Bagety, žemle a rohlíky celozrnné

Chlieb celozrnný

Chlieb pšeničný

Chlieb toustový

Knackebrot 

Späť hore