Uverejnené 14.01.2014

Liečivý zázvor

Skvelý proti nachladnutiu aj nevoľnosti

Aj keď v slovenčine je správne pomenovanie ďumbier lekársky, väčšina ľudí ho pozná ako zázvor. Obidva názvy patria jednej rastlinke - Zingiber officinale, známej vďaka svojmu koreňu Zázvorový koreň má príjemnú a intenzívnu pikantnú chuť s nádychom exotiky, ktorú spôsobujú esenciálne oleje. Celkom obsahuje až 640 rôznych chemických látok.

 

Zázvorová domovina

Zázvor je koreň asi 1 m vysokého kríka podobného ľalii so žltými alebo ružovými kvetmi, ktorý rastie v tropickom podnebí. Pestuje sa hlavne v Indii, Číne, Japonsku, ale i na Jamajke (odtiaľ je najkvalitnejší) a v západnej Afrike. Domov mu môžete poskytnúť i v kvetináči, kde sa mu darí veľmi dobre. Koreň zasadíme do ľahšej humóznej pôdy, kde za 2 – 3  týždne vyklíči. Potom už zázvorovník rastie pomerne rýchlo. Rastlinka potrebuje teplo, svetlo a  primeranú zálievku. Premokrenie môže spôsobiť, že koreň zhnije. Má rada letnenie, nie však na priamom slnku. Po niekoľkých mesiacoch začnú listy usychať. Je to znamenie na zber úrody. Najúčinnejší je osemmesačný. Koreň je možné vybrať a kúsok opäť zasadiť. Aj keď je zázvor pomerne životaschopná rastlinka, kvetom sa odvďačí len málokedy.

 

Čerstvý verzus sušený

Koreň zázvoru je dostať kúpiť čerstvý,  usušený a pomletý ako korenie, kandizovaný  a v mnohých výrobkoch a čajoch ako súčasť zmesí. Každopádne konzervovaný vydrží dlhšie, silu vône a účinku čerstvého však nenahradí. Ak je to len trochu možné, dajte prednosť nespracovanému koreňu.

 

Pre lepšie trávenie aj proti nevoľnosti

Vnútorné použitie zázvoru vychádza predovšetkým z prastarých praktík indickej ayurvédy. Uplatňuje sa pri liečbe tráviacich orgánov, zlepšuje trávenie, zvyšuje chuť do jedenia. Celkovo povzbudzuje metabolizmus a obranyschopnosť organizmu. Je to jeden z najlepších liekov pri nevoľnosti, hlavne kinetózach (nevoľnosť z cestovania), kde je účinnosť až  90% .

 

Čaj proti nachladnutiu

V zimnom období je výborným pomocníkom pri nachladnutí. Najlepšie je ho však piť preventívne. Je veľká šanca, že pri jeho pravidelnom popíjaní sa prechladnutiu, či viróze vyhnete úplne. Základom je čerstvý nastrúhaný koreň. Ten zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 10-15 minút. Na jeden liter vody stačí asi 2-3 cm dlhý kúsok. Výborný je s medom a citrónovou šťavou. Pre zlepšenie chuti a účinnosti je možné k nastrúhanému koreňu pridať: škoricu, klinčeky, fenikel, aníz, jablko, citrónovú či pomarančovú kôru.

 

Zázvor vo vašej kuchyni

Ostrú výraznú zázvoru chuť má na svedomí zingerol. Látka  chemickým zložením podobná kapsaicínu, ktorý sa nachádza v čili papričkách. Preto je možné použiť v sladkých i slaných receptoch. Je výborný s hovädzím mäsom, hodí sa do ryže, pridáva sa do cukroviniek. Populárne je i zázvorové pivo. U nás sú najznámejšie zázvorníky – trvanlivé pečivo, typického tvaru a chuti.

 

Prehreje celé telo

Zázvor je typickou zahrievacou drogou, úspešne sa používa zvonka i zvnútra. Horúce obklady sa prikladajú na telo. Obklad prikladáme do jeho dvojitého vychladnutia, to znamená, že po vychladnutí prvého prikladáme obklad druhý. Celá procedúra trvá približne pol hodinu. Potom je vhodné aplikovať masáž.

 

 

Archív noviniek

Späť hore